Villa Solgläntan

Vårt hus på landet!

Ventilation

Publicerad 2012-10-22 09:18:01 i Övervåningen,

Vi har valt att ha ett FTX-system då det är energieffektivt och återanvänder värmen från frånluften genom en värmeväxlare innan den passerar ut. Energibesparingen kan bli 50–80 procent jämfört med om värmen inte återvinns.
"Energimyndighetens Testlab har testat åtta modeller av FTX-aggregat. Testet visar att om du installerar ett FTX-system i ett tätt hus kan du göra en energibesparing på mellan 3 000 och 6 000 kilowattimmar per år. Mest energi går att spara in norra Sverige." Energimyndigheten.se
  
 
 
Bilden visar ett FTX-system. Nr. 1. Frisk uteluft tas in = tilluft. Nr. 2. Den kalla tilluften värms i en värmeväxlare med hjälp av den varma rumsluften som är på väg att lämna huset = frånluft. Nr. 3. Uppvärmd tilluft fördelas i huset. Nr. 4. Den förorenade frånluften tas ut från kök och badrum. Ofta finns det en separat kanal från köksfläkten eftersom det annars kan samlas fett i värmeväxlaren, vilket kan vara en brandrisk. Nr. 5. Frånluften som har lämnat  sin värme till tilluften i värmeväxlaren passerar ut.
Bild tagen från energimyndigheten.se 
 
 
I helgen blev vi klara med förberedelserna för ventilation på nedervåningen och nu kan vi äntligen lägga glespanel klart över hela övervåningen. Även all isolering är nu klar.
 
Just i detta nu hör jag tom Stig på övervåningen och hur han lägger dit panelerna! Härligt! Är en aningens otålig och vill att det ska gå fort! Men är väldigt glad att Jens och Stig är otroligt nogranna så det blir bra gjort på en gång.  
 

Äppelträdet Fredrik

Publicerad 2012-10-14 19:54:44 i Trädgård,

I lördags fick vi äntligen hem Theas första äppelträd. Det var en 1 års present från sin mormor.
 
Äppelträdet heter Fredrik och är E-märkt, det är en ny svensk äppelsort som är certifierad.
Så här skriver odla.nu om certifieringen:
 
"Det innebär att den är testad och befunnen fri från alla skadegörare som kan följa med förökningsmaterialet, i synnerhet virus. För att en äpplesort ska kunna garanteras vara virusfri, räcker det inte med tester i laboratorium och växthus. Material av sorten måste dessutom ympas på speciella indikatorträd på friland, som sedan observeras under minst fem år innan man kan vara säker på att sorten är helt frisk."
 
Certifiering av äpple är alltså ett långvarigt och kostsamt arbete, men det lönar sig! Ett virusfritt äppleträd växer bättre och bär frukt redan som ungt träd, är vinterhärdigare och mer motståndskraftigt mot skorv, kräfta och mjöldagg. Det ger också mer och vackrare frukt som kan lagras längre.
 
Så till nästa senhöst så hoppas jag att det blir lite frukt som vi kan plocka och baka en god äppelpaj på!
 
 
 
 

Ändring...

Publicerad 2012-10-04 10:04:57 i Allmänt,

Kom på mig själv efter att jag skrev förra inlägget att jag hoppades det skulle bli verklighet att få vakna upp till solens strålar och fåglarnas kvitter..... Det lär ju inte hända de närmaste 20 åren! Min verklighet är nog att få vakna till barnskrik alt ett barn(eller flera) kommer uppkrypandes i sängen och hoppar i sängen och säger "hungrig!!". Med trötta ögon och släpandes fötter sätter jag ner dem på den mjuka fårfällen, som jag inte märker då jag är för trött, och sliter sedan upp dörrarna och famlar mig fram tills jag hittar morgonrocken och går ut och stänger dörrarna.

Men vem skulle vilja vakna helt själv i ett rent och fint hus när man kan vakna med lite skit i hörnen men med underbara barn och man!? Inte jag iaf!

Walk in closet

Publicerad 2012-10-03 09:44:39 i Inredning,

Tänk er en fin morgon, solen skiner in genom fönstret och du hör fåglarna kvittra utanför fönstret. Du sätter dig upp i sängen och sätter ned fötterna på en skön fårpläd. Du reser dig upp och går runt sängen och fram till ett par gamla, fina vitmålade pardörrar som leder in till din walk in closet. Öppnar dörrarna och tänder lamporna i taket och du ser hela din garderob snyggt upphängd och skorna prydligt radade på en hylla. Dröm eller verklighet? Jag hoppas på verklighet inom en snar framtid!
 
Har kollat runt på blocket och hittat lite olika pardörrar, bland annat dessa här nedanför.
 
 
Diverse dörrar
 
Det gäller att måttena stämmer för det verkar vara vanligt att gamla pardörrar är nästan 3m hög och det blir inte alls snyggt här hemma. Bredden spelar mindre roll men helst inte för breda då jag inte vill ta bort massa yta i garderoben. Mer plats för förvaring desto bättre! Det är något jag ständigt får tjata om här hemma, förvaring förvaring förvaring! Enligt mig kan man inte få för mycket plats för förvaring! Jag vill inte ha allting synligt utan det ska vara undanstoppat i snygga möbler.

Om

Min profilbild

Här bloggar jag om vårt husbygge och våra försök att få till vår drömträdgård. Vår vision är att bygga med miljö och energibesparingar i åtanke samt att kunna odla det mesta själva för att bli självförsörjande i framtiden. Vi hoppas även kunna skaffa egna höns och får om några år.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela