Villa Solgläntan

Vårt hus på landet!

REGN!

Publicerad 2014-07-30 22:23:26 i Trädgård,

Idag kom regnet!! Efter över 2 veckor med bara sol sol sol. Vår gräsmatta blev nog väldigt nöjd! Det var en kort men intensiv skur så jag hoppas att den hann göra nån nytta i alla fall. Både för gräset och trädgårdslandet.
 
Vi har blivit lovade regn i över en vecka men hela tiden har det bara dragit förbi eller varit så lokalt att det har regnat bara nån enstaka kilometer bort men inte hos oss. Första gången på länge som jag verkligen längtade efter regn!
 
 
 
Idag var detta en underbar syn.
 

REGN!

Publicerad 2014-07-30 22:23:06 i Trädgård,

Idag kom regnet!! Efter över 2 veckor med bara sol sol sol. Vår gräsmatta blev nog väldigt nöjd! Det var en kort men intensiv skur så jag hoppas att den hann göra nån nytta i alla fall. Både för gräset och trädgårdslandet.
 
Vi har blivit lovade regn i över en vecka men hela tiden har det bara dragit förbi eller varit så lokalt att det har regnat bara nån enstaka kilometer bort men inte hos oss. Första gången på länge som jag verkligen längtade efter regn!
 
 
 
Idag var detta en underbar syn.
 

Vardagslyx!

Publicerad 2014-07-30 22:14:50 i Trädgård,

Nu äntligen kan vi börja skörda!
 
Potatis, lök, sallad, gurka, tomater och squash!
 
Majsen har börjat komma nu såg vi häromdagen. Så vi hoppas fortfarande på att det blir åtminstonde en majskolv så vi kan få smaka hur egenodlad majs smakar.
 
Det har varit otroligt torrt här i över två veckor så att det ens blir en skörd är fantastiskt! Visst har vi gått och vattnat då och då men det hade behövts mycket mer. Men tydligen tillräckligt med vatten ändå.
 
 
 
 
 
Här är lite av det som serverades med den första skörden egenodlad gurka och lök! Tomaterna är också odlade på gården men inte av oss. Våra tomater var väldigt tröga.
 
 
 
Potatisen fick en del av en hemmagjord potatissallad (som förövrigt är otroligt god). 
 
Squash har vi också hunnit äta några stycken. Så goda att steka i olja och vitlök med lite salt och peppar. MUMS! Det är lätt att vara vegetarian när man har trädgården fylld med godsaker! 

Svajande gardiner

Publicerad 2014-07-30 21:53:12 i Byggprojekt,

har jag i min pergola nu.
 
Har även fått dit band så jag kan knyta fast längderna vid varje stolpe. Vid blåsigt väder har de en tendens att lägga sig över bordet, mindre trevligt när man sitter där ;o)
 
Att bygga en dörr var betydligt mer avancerat än vad jag kunde ana! Jag beundrar Jens tålamod, både med all mätning och sågning så det skulle bli så exakt som möjligt men även med att hantera mitt suckande och stånkande över att det tog sån tid. Jag lär mig väl så småningom att perfektion lönar sig i längden även i snickerier.
Dörren är i alla fall en svängdörr, öppnar sig åt båda hållen. Mycket smart lösning (om jag får säga så själv) som vi redan har fått kvitto på att det var en bra lösning. Perfekt då grillen står på baksidan och med händerna fulla med köttbricka och grillverktyg är det inte lätt att samtidigt öppna en dörr. Här behöver du bara putta med foten eller axeln så vips...öppnas dörren. Man får bara vara snabb och gå igenom så inte dörren slår tillbaka på en ;o)
 
 
Men jag är riktigt nöjd! Lite småfix kvar bara, tex välja vilken klätterväxt som ska få pryda pergolan samt att sy solskyddet. Men jag känner ingen stress med att få det klart den här sommaren, det kan gott vänta till nästa sommar. Sy kan man ju göra året om ;o)
 
 

 
Vackra lavendel får pyda bordet.

Grönt är skönt

Publicerad 2014-07-19 21:10:19 i Trädgård,

Åh va härligt det är med trädgårdsland. Trots att i stort sett all kål gick åt till diverse skadedjur så har några av grönkålplantorna överlevt och vuxit på sig riktigt bra. 
 
 
 
Min lilla ringblomma-häck blev riktigt bra! Så fina blommor. Ska ju gå att göra lite olika saker av blomman men än har jag inte tagit mig för ett sånt projekt. En annan gång. Vore lite roligt att göra sin egen olja tex.
 
 
 
Gullöken är på god väg! Kanske dags att ta ett smakprov på första löken!?
 
 
 
Massvis med sallad får vi! Tacksam att så och den verkar inte ha lätt för att bli angripen.
 
 
 
Men vad har hänt med majsen?? Ska den se ut så här?? 
 
 

Projekt Pergola går mot sitt slut

Publicerad 2014-07-16 20:41:12 i Byggprojekt,

I alla fall snickarmässigt! Sen tar jag över och inreder ;) 
 
Så här ser den ut! Inte mycket kvar att göra. En dörr ska byggas och sättas på plats och några brädor ska kapas. Sen lite målning som slutfinish!
 
 
 
Stor del av dagen har gått åt till att få till en rak linje på planket. En laser hade gjort jobbet betydligt lättare men varför göra det lätt för sig ;o) Men det gamla traditionella sättet funkade också bra. Jag tycker att det blev rakt!
 
 
 
Nu börjar vi fundera på hur vi ska lösa det med takduken som ska gå mellan bjälkarna. Vi vill gärna kunna sitta där även om det regnar, kanske inte spöregn men ganska mycket regn vill vi att duken ska klara av. Så det blir till att ta fram alla smarta hjärnceller och rita upp nåt som skulle kunna funka och även se bra ut!
Mot framsidan tänkte jag iallafall sätta upp gardinstänger mellan pelarna och sen sätta upp myggnät. Får se hur jag binder upp de på bästa sätt. Snyggt och praktiskt!
 
Blommor ska planteras. Inte kommit på än vad det är som ska få äran att klättra och pryda vår fina pergola men några olika alternativ har jag iallafall. Håller på dem ett tag till ;o) Har en tendens att ändra mig ganska hastigt.
 
Tänkte även få till lite belysning. Gärna i hålen i pelarna vore riktigt coolt. Det ska vara hög mysfaktor i pergolan!
 

Ekologiskt hembakat

Publicerad 2014-07-12 08:58:14 i Allmänt,

Plötsligt händer det.....att jag bakar! Det är tyvärr inte så ofta men ibland glimtar det till och jag får ett ryck. Känns alltid bättre och framförallt godare att äta hembakat. Ännu bättre blir det när man kan baka på ekologiska produkter.
 
Eftersom jag är amatör på att baka så har jag inte så höga krav eller avancerade recept så mina krav är kanske inte så höga =) Men dessa tekakor blev jättegoda. Inte torra utan lite saftiga. Mums. Det var säkert den ekologiska vetemjöl, rågsikt och havregrynet som gjorde det ;)
 
 
 
Mjölet och grynen är köpta på Stora Hällsta gård i Sala. Deras hemsida hittar ni här:
 
 
De är kravmärka och säljer endast ekologiska produkter. Bakar kakor och annat gott i bageriet som ligger på gården. Dessutom producerar de sin egen el med hjälp av solfångare!

Pergola för hela slanten!

Publicerad 2014-07-11 23:00:29 i Byggprojekt, Trädgård,

I dagarna två har det varit pergolabygge för hela slanten, i alla fall för Jens. När vi äntligen var klar med målningen av alla brädor och plank så var det äntligen dags att börja få upp allting.
 
Gjutning stod först på listan. Det var dag 1. Dag 2 (idag) har målet varit att få upp så många pelare som möjligt. Och vi fick faktiskt upp alla pelare plus överliggare! Bra jobbat Jens säger jag!
 
 
Värmen har ju som sagt äntligen kommit till Sverige. Och är man ute och bygger så behövs det verkligen något gott och kallt att svalka sig med. Vad passar inte bättre med då än; rosskumpa! Min duktiga bror har gjort egen skumpa, en på fläder och en på rosor. Tyvärr kan jag inte smaka (jag fick nöja mig med Loka hallon) och ge en recension av smaken men Jens gillade den och drack med stor glädje alltihopa!
 
 
 
Alla pelare äntligen på plats!
 
 
 
Det är inte alltid lätt med arbetsfriden. Det ska hinnas med att klättra, busa och leka lite emellan också!
 
 
 
I pergolan vill jag sätta upp som en segelduk, fast en som jag kan välja att ha utdragen eller indragen. Ungefär som på bilden här nedan. Dels för mysfaktorn men även av praktiska skäl. Regnskydd bland annat. Så tyget/duken måste stå emot lite regn. Får se vart jag kan lyckas hitta det. På sidorna, mellan varje pelare, vill jag sätta upp myggnät som gardiner. Som även dem kan väljas om de ska vara fördragna eller indragen mot pelaren på något tjusigt vis =)
 
Hämtat från byggahus.se
 

Vi sitter även och klurar på belysning och någon typ av uppvärmning, men kanske inte nödvändigtvis infravärme. Får se vad vi kan luska fram för lösning. Men belysning vore mysigt att få till.
 
Ser verkligen framemot att ha en mysig uteplats där vi kan sitta ute och äta frukost/lunch/middag utan att svettas ihjäl i solen eller blåsa bort så fort det blåser minsta lilla ute.
 
Imorgon är det äntligen dags för själva väggen att komma upp! Spännande!

Rosplantering

Publicerad 2014-07-05 15:26:28 i Trädgård,

Igår tog vi oss äntligen tid att plantera rosorna! Det var verkligen på hög tid. Haft sånt dåligt samvete för de där rosorna och rädd att de ska dö men nu så, är de nedplanterade och förhoppningsvis nöjda!
 
Morden Centennial och Martin Frobisher har redan fått några otroligt fina blommor! De är kanadensiska buskrosor som ska vara tåliga i vårat klimat. Hoppas de trivs även i vår gräsmatta!?
 
Det här med att välja de perfekta stället för buskrosorna var inte alltför lätt. Men jag kände att jag kan inte vela hur länge som helst utan nu satte jag ner dem och hoppas det blir bra. Det går kanske att flytta på dem ett annat år om jag märker att det blev fel.
 
 
Morden C - lite liten och klen nu men med ny jord, vatten, sol och gödning så hoppas jag att den tar sig och blir stor och fin. Kan bli upp till 1 meter hög.
 
 
Martin F- Stora härliga blommor. Ljusrosa. Större buskros som kan bli över 1 meter hög och väldigt bred. Tydligen väldigt tacksam ros som ska blomma hela säsongen.
 

Om

Min profilbild

Här bloggar jag om vårt husbygge och våra försök att få till vår drömträdgård. Vår vision är att bygga med miljö och energibesparingar i åtanke samt att kunna odla det mesta själva för att bli självförsörjande i framtiden. Vi hoppas även kunna skaffa egna höns och får om några år.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela