Villa Solgläntan

Vårt hus på landet!

I landet

Publicerad 2014-06-26 13:29:38 i Trädgård,

Ja i landet, köksträdgården, går det ju skapligt i alla fall. Några plantor ser lite ledsna ut och verkar inte gilla kylan som har tagit över i Sverige. Eller finns det ställen där det faktiskt är varmt??
Hur som så har det hänt lite i alla fall.
 
 
 
Spetskålen ser bra ut, bara nån som har blivit lite trött. Svart- och grönkålen ser bra ut! De verkar tåliga! Dock har de blivit lite angripna men hoppas att det inte skadar så mycket.
 
Spetskål
 
Brysselkål
 
Brysselkålen är stor och fin. Ska bli riktigt häftigt och se om vi lyckas få några brysselkål.
Även majsen, squashen, bönorna växer. De har stannat upp lite i växten men hoppas att de tar sig lite nu när solen faktiskt har visat sig lite idag och igår.
 
Majs, squash, böna
 
Potatisen ser lovande ut! Tyvärr blev de ingen potatis till midsommar men snart så.
 
Potatis
 
Men annars så är jag nöjd över hur det ser ut i landet. Är ju ändå första året för oss och har inte alltför höga förväntningar. Men nån majs hoppas jag verkligen kunna skörda, vore så otroligt gott!!

Nu blommar det på Solgläntan

Publicerad 2014-06-26 13:18:30 i Trädgård,

Nu har det börjat blomma här på Solgläntan. Trots kyla och mycket regn så växer det ganska bra, kanske inte riktigt lika bra som om det vore några grader varmare men men. 
 
Är så nöjd över hur väl backnejlikan och lavendeln är tillsammans! Måste få tag i mer frön så jag kan så backnejlika i hela raden. Just nu har jag bara 3 st plantor som har tagit sig väldigt bra (3de året nu för dem). Vet inte om det går att dela på den?!
Purpurklätten som jag också provade att så emellan några lavendel funkar inte lika bra, kanske när den går i blom men de växer inte lika bra tillsammans. Så den har jag börjat att flytta till ett annat ställe. Får se vad den tycker om det.
 
 
 
Lavendel och backnejlika
 
 
 
 
 

Projekt Pergola

Publicerad 2014-06-26 13:11:08 i Byggprojekt, Trädgård,

Nu, efter en massa ändringar och heta diskussioner, är äntligen ritningen över pergolan klar! Kommer att bli så bra!!
 
Nu är det inhandling av virke och allt som behövs för att vi ska kunna börja. Lite är redan påbörjat och just nu ser det ut så här
 
 
 
 
 
 
Nu längtar jag tills jag kan börja rödmåla alla plank och Jens fortsätter med allt sånt där tråkigt förarbete som krävs ;)
 

Plantering av gurka

Publicerad 2014-06-26 12:59:28 i Växthus,

Lite mer än 200 gurkplantor ska ned i jorden! Gjorde knappt hälften nu på fm och ska sätta andra hälften lite senare.
 
Det är inte helt lätt att odla gurka märker jag nu efter en hel del research. De är känsliga för både de ena och de andra och de kräver mycket näring. Dessutom vill de helst ha varmt vatten. Så mycket ska vi lära oss och försöka lösa lite praktiska saker den här sommaren. Men några gurkor hoppas vi på!
 
Så här såg det ut i alla fall när jag satte mina första gurkplantor....
 
 
 
 
Lite konsultation med svärfar alias Gurkmästaren är alltid bra! Här pratas det om gödning. En djungel innan man kan det! Vill undvika konstgödsel så långt det bara går. Det måste finnas andra sätt och ändå få bra med gurka. 
 
 
 
Ska läggas ut lite mer bäddar så kan de sista plantorna sättas! Sen är det bara att vänta och hoppas att de växer på sig ordentligt. Under tiden blir det en massa googling om hur man bladar och göder gurkor!
 

Tomater och gurka

Publicerad 2014-06-01 18:49:23 i Trädgård,

I år har vi bestämt oss för att prova på att odla våra egna tomater och gurka. 
 
Tomaterna har vi satt här hemma, dels i trädgårdslandet men även i stora krukor vid garageväggen.
 
 
 
Alla tomater är av sorten Elin och ska bindas upp och tjuvas. Så vi ska binda alla plantorna med tråd och sen låta de växa upp längs med väggen. Ska bli spännande och se om de kommer trivas här och ge oss massa tomater. Det står fyra plantor i varje kruka så jag hoppas att de har tillräckligt med utrymme att växa ordentligt
 
Gurkan blev sådd idag! De kommer att få stå i växthuset hela sommaren i långa bäddar. Vår förhoppning är att vi ska få så pass mycket gurka att vi kan börja sälja den. Gurka ska vara betydligt mer avancerat att odla än tomater så vi får se hur vi klarar det. Men det enda man kan göra är att prova! Lära sig av sina misstag och prova igen!

Äntligen sol!

Publicerad 2014-06-01 18:42:03 i Trädgård,

Först kom en tropisk värme över en helg sen dagen efter kom den nordiska kylan igen. Det har varit regn och kyla hela veckan fram tills idag, söndag! Solen och värmen kom äntligen tillbaka! Det firades med trädgårdsarbete hela dagen! (Blandat med tentaplugg tyvärr)
 
Vi trotsade faktiskt kylan redan i fredags och planterade våra grönsaksplantor då de började bli otroligt stora och vi skulle inte hinna sätta dem någon annan dag. Så det fick bära eller brista. Vi hade dock tur med vädret, det slutade regna och sprack upp till slut. Solen tittade fram men det var kallt.
 
 
Vi ska prova majs och dem var jag lite orolig över hur de skulle klara kylan, men jorden borde vara tillräckligt uppvärmd så vi chansar! Men jag tycker de har vuxit på sig bra och ser starka och stabila ut.
 
 
 
Igår, lördag, kom sen en massa regn och plantorna såg lite ledsna ut men idag när solen kom har de rest på sig och ser riktigt bra ut! 
 
Så idag såg landet ut så här; 
 
 
Inte så mycket grönt ännu men vi hoppas på stora fina plantor. Dock är det ganska grönt (och fult) runt om landet och jag funderar på hur jag ska snygga till det på bra och enkelt sätt. Har planterat ringblomma som jag tänkte sätta ner runt långsidorna men på vilket sätt osv har jag inte riktigt kommit på än. I gångarna i landet har vi lagt ut flisor från när Jens farbror barkar av små gran- och tallstammar (eller vad de nu är man gör gärdesgård av) och den flisen funderar jag på om man även kan lägga i kanterna runt hela landet, för att hindra ogräs att komma upp. För att sedan plantera ringblomman precis brevid. Sen märker jag även att hundarna inte riktigt har lärt sig att gångarna är till för att gå på och jag är rädd att de kommer gräva upp/äta upp plantorna =/ Så ett litet staket eller dyligt vore inte helt fel att ha runt hela. Eller om en kant med blommor räcker men det tar ju sin lilla tid innan dem växer på sig. Får bli en liten funderare på det där helt enkelt.
 
 
 
Olika sorters kål = nyttigt grönt
 
 
Majs, bönor och squash = de tre systrarna! De står på rad men två och två så jag hoppas det går bra med polloneringen ändå. Majs ska inte stå på rad för polloneringens skull så jag hoppas det går bra så här i alla fall och sen får vi gå och hjälpa till lite med polloneringen =)
 
 
Tomater har vi i överflöd av känns det som. Det blev en del plantor över som vi inte visste vad vi skulle göra av. Men då kom vi på att vi kanske kunde låta de växa upp på vår pyramid. Sagt och gjort, vi satte ner pyramiden i landet där det fanns plats över och satte ner tomaterna runt om. Ska bli spännande och se vad de blir av det där =) 
 
 
Det som fattas nu är mer morötter, sallad och rädisor! Ska köpa frön och direktså i landet bredvid gullöken.
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Här bloggar jag om vårt husbygge och våra försök att få till vår drömträdgård. Vår vision är att bygga med miljö och energibesparingar i åtanke samt att kunna odla det mesta själva för att bli självförsörjande i framtiden. Vi hoppas även kunna skaffa egna höns och får om några år.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela