Villa Solgläntan

Vårt hus på landet!

Potatis

Publicerad 2014-05-20 10:29:52 i Trädgård,

Vi vill, som jag skrivit tidigare, bli så självförsörjande som möjligt då vi bland annat är ganska less på alla bekämpningsmedel som används i onödan. Vi vill kunna äta så ren mat som möjligt och godast blir det när man har odlat det själv! Att kunna gå ut i sin egna trädgård och plocka det man vill ha sätter vi båda stort värde på! Så i år blir det ett testår där vi testar olika sorters grönsaker och provar på odling på allvar. 
Tidigare i vår började vi med våran nya större köksträdgård där vi ska ha växelbruk och nu börjar det bli dags att sätta ut det vi ska odla.
 
Först ut blev potatisen. 
Vi fick mandelpotatis och en annan, än så länge okänd sort, plus att vi köpte Early Puritan
 
Early Puritan är en tidig fast potatis så har vi tur så hinner vi få lite potatis vid midsommar. Tyvärr verkar den ha dåligt med resistens mot olika sjukdomar så vi får se hur den klarar sig här. Men vi måste ju testa =) 
 
Så här skriver coop.se om potatisens sjukdomar: 
 
"Kräfta, nematoder, bladmögel, brunröta och skorv är de vanligaste potatissjukdomarna.

Det du själv kan göra för att minska riskerna för sjukdomsangrepp är dels att använda frisk sättpotatis och dels att byta odlingsplats varje år. Var också försiktig med att byta redskap, t.ex. plogar och jordfräsar, med andra. De flesta potatissjukdomar sprids med jorden.

Om enstaka plantor smittas av bladmögel under sommaren så skär av blasten på just de plantorna. Blir det stora angrepp av bladmögel bör all blast slås av och avlägsnas från odlingen"

https://www.coop.se/Recept--mat/Vardagstips/Tradgard/Odla-potatis/
 
De skriver även att efter varje år ska man byta plats på potatisen och inte sätta potatis på samma ställe förrän efter 3-4 år. Vilket känns bra då vi har valt att ha växelbruk, då dröjer det 4 år innan potatisen hamnar på samma ställe igen.
 
 
 
 
Då vi båda är helt nybörjare på detta så har vi googlat fram hur långt avstånd det ska vara mellan potatisen och hur djupt de ska läggas. Tumstocken fick följa med ut så det skulle bli riktigt gjort =)
 
Nu hoppas vi på många fina potatisar!!
 
 
 

Öppningshelg

Publicerad 2014-05-12 09:23:33 i Växthus,

Nu har vi äntligen kommit igång med årets blomförsäljning! Vädret har inte varit på vår sida direkt så jag tog aldrig några bilder. Regn till och från och bara några plusgrader. Men trots vädret kom det massvis med folk och förgyllde våra dagar! Så härligt att se alla människor lysa upp när de äntligen får välja vilka blommor som ska förgylla deras sommar i år. Fascinerande att se hur glad vissa kan bli när de äntligen hittar just den där blomman som de tycker är så fin och bara måste ha! Det är härligt!
 
I brist på egna bilder från helgen så gick jag in på hemsidan och tittade på alla bilder som kunder har skickat till oss, där de visar hur stora och fina deras blommor blivit. 
 
Låter bilderna tala för sig själv....
 
 
 
 
 
 
 
Fler bilder finns på vinnersjotradgard.se
 
Hoppas på ett lika fint blomår den här sommaren som förra sommaren!!
 
 
 
 
 
 

En till stenmur

Publicerad 2014-05-04 20:23:23 i Trädgård,

Vi har ju redan en stor stenmur. Eller stor och stor....lång är den i alla fall. Den är i stort behov av en renovering men det är så stort projekt så vi måste vänta lite med den. Viktigare saker måste gå före =) Men tills vidare så kände jag att det var verkligen dags för en liten upp piffning! Så jag fick ett ryck när vi var och handlade på köpcentret och fick se att de sålde flox. Kom på briljanta idén att blommor ska få pryda stenmuren tills den dagen då vi har tid att rusta upp den! Sagt och gjort....sex stycken flox fick följa med oss hem. 3 vita och 3 rosa.
 
Flox är lågväxande och har små söta blommor, passar perfekt i stenpartier. Det står att den är lättskött och gillar soligt läge så nu hoppas jag verkligen att den kommer att trivas och vill växa på sig redan den här sommaren! Ska bara komma ihåg att vattna den ordentligt om det blir en solig sommar då det står att jorden alltid ska hållas fuktigt. Kan bli ett problem men ska försöka!
Sen har jag även sått oregano på ett ställe i stenmuren. Den kan bli otroligt stor och fin när den blommar!
 
Men innan det var läge att plantera floxen så var jag tvungen att städa muren, och det rejält! Fullt med löv och gamla kvistar och allt möjligt skräp som fastnar i den och växer överallt i den. På med handskarna bara och sen var det bara att sätta igång! 
 
Ni ser ju här vilket stort behov den var av en uppfräschning!
 
 
 
Men sen jäklar blev det fint! I nån dag ialla fall =/
 
 
 
 
 
 
Än är plantorna pyttesmå i jämförelse med den stora muren men jag hoppas att de tar sig bra. Håll tummarna.
 
 

Om

Min profilbild

Här bloggar jag om vårt husbygge och våra försök att få till vår drömträdgård. Vår vision är att bygga med miljö och energibesparingar i åtanke samt att kunna odla det mesta själva för att bli självförsörjande i framtiden. Vi hoppas även kunna skaffa egna höns och får om några år.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela