Villa Solgläntan

Vårt hus på landet!

Potatis

Publicerad 2014-05-20 10:29:52 i Trädgård,

Vi vill, som jag skrivit tidigare, bli så självförsörjande som möjligt då vi bland annat är ganska less på alla bekämpningsmedel som används i onödan. Vi vill kunna äta så ren mat som möjligt och godast blir det när man har odlat det själv! Att kunna gå ut i sin egna trädgård och plocka det man vill ha sätter vi båda stort värde på! Så i år blir det ett testår där vi testar olika sorters grönsaker och provar på odling på allvar. 
Tidigare i vår började vi med våran nya större köksträdgård där vi ska ha växelbruk och nu börjar det bli dags att sätta ut det vi ska odla.
 
Först ut blev potatisen. 
Vi fick mandelpotatis och en annan, än så länge okänd sort, plus att vi köpte Early Puritan
 
Early Puritan är en tidig fast potatis så har vi tur så hinner vi få lite potatis vid midsommar. Tyvärr verkar den ha dåligt med resistens mot olika sjukdomar så vi får se hur den klarar sig här. Men vi måste ju testa =) 
 
Så här skriver coop.se om potatisens sjukdomar: 
 
"Kräfta, nematoder, bladmögel, brunröta och skorv är de vanligaste potatissjukdomarna.

Det du själv kan göra för att minska riskerna för sjukdomsangrepp är dels att använda frisk sättpotatis och dels att byta odlingsplats varje år. Var också försiktig med att byta redskap, t.ex. plogar och jordfräsar, med andra. De flesta potatissjukdomar sprids med jorden.

Om enstaka plantor smittas av bladmögel under sommaren så skär av blasten på just de plantorna. Blir det stora angrepp av bladmögel bör all blast slås av och avlägsnas från odlingen"

https://www.coop.se/Recept--mat/Vardagstips/Tradgard/Odla-potatis/
 
De skriver även att efter varje år ska man byta plats på potatisen och inte sätta potatis på samma ställe förrän efter 3-4 år. Vilket känns bra då vi har valt att ha växelbruk, då dröjer det 4 år innan potatisen hamnar på samma ställe igen.
 
 
 
 
Då vi båda är helt nybörjare på detta så har vi googlat fram hur långt avstånd det ska vara mellan potatisen och hur djupt de ska läggas. Tumstocken fick följa med ut så det skulle bli riktigt gjort =)
 
Nu hoppas vi på många fina potatisar!!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Här bloggar jag om vårt husbygge och våra försök att få till vår drömträdgård. Vår vision är att bygga med miljö och energibesparingar i åtanke samt att kunna odla det mesta själva för att bli självförsörjande i framtiden. Vi hoppas även kunna skaffa egna höns och får om några år.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela