Villa Solgläntan

Vårt hus på landet!

Val av klätterväxt

Publicerad 2015-04-24 13:51:59 i Trädgård,

I pergolan vill jag ha mycket grönt! Växter, blommor....ätbara som icke ätbara! Men inga giftiga växter!
 
Sitter nu och googlar runt på klätterväxter som tål soligt läge, torr jord och som växer någorlunda snabbt. Vill gärna ha grönt o fint nu och inte om 10 år ;o) Men samtidigt så vill jag inte ha en växt som tar över så vi knappt får plats själva eller som sprider sig till husväggarna och förstör. Hrm...mycket att tänka på alltså!
 
Några förslag som jag har kommit över är:
 
Klätterhortensia, jättefina blommor som dessutom blommar hela sommaren och ända in i september om man har tur. Verkar ganska tålig och kan beskäras om den blir alltför stor. Litet minus är väl att den verkar ta tid på sig att växa. 
 
Kaprifol, jättefina blommor som doftar härligt. Härdiga och tåliga. Tyvärr på minussidan är att bären och blommorna är giftiga =/ 
 
Olika kaprifoler som klarar sig i zon 4; 
 
"Vildkaprifol, Lonicera periclymenum, har tvåfärgade blommor i juni-september, rosaröda på utsidan och vita inuti. De doftar ljuvligt! Vildkaprifolens ranka kan bli upp till 5 meter hög. Zon 5-6. Namnsorten ’Serotina’ har starkt doftande, rosaröda blommor i juli-augusti. Zon 3-4. 'Loly' har röd/vita blommor. Zon 3-4."
 
 "Blomsterkaprifol, Lonicera x heckrottii, börjar blomma vid midsommar och håller på fram till september. Den blomsterkaprifol som oftast ses i handeln är den rosa/gulblommande namnsorten ’Goldflame’. Blomsterkaprifolen klarar sig till och med zon 4(5)."
 
"EldkaprifolLonicera x brownii, har också eldiga blommor som blir orange till scharlakansröda och den blommar i juni-september. Eldkaprifolens ranka blir 2-3 meter hög. Zon 4."
 
Hämtat från odla.nu
 
Vinranka Zilga, tålig vindruva som tydligen ska funka även här hos oss! Det låter lite för spännande för att inte prova ialla fall.
 
 
 
Det finns helt klart alldeles för många fina att välja mellan! 
Sen blir det så klart en hel del krukor med sommarväxter i och lite kryddor också!

Kommentarer

Postat av: Fredrik

Publicerad 2015-04-24 23:23:34

Välj olika sorter, så att du får kontinuerlig blomning.
Clematis växer snabbt och klipps ned helt varje år (vissa sorter).

Svar: Tittade lite på klematis också men är inte de lite klena? Jättefina blommor men inte så mycket blad? Men som du säger, jag kan ju blanda lite!
villasolglantan.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Här bloggar jag om vårt husbygge och våra försök att få till vår drömträdgård. Vår vision är att bygga med miljö och energibesparingar i åtanke samt att kunna odla det mesta själva för att bli självförsörjande i framtiden. Vi hoppas även kunna skaffa egna höns och får om några år.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela