Villa Solgläntan

Vårt hus på landet!

Gurkplantering

Publicerad 2015-06-30 21:40:39 i Växthus,

Nu är äntligen gurkan nedplanterad i bädden. Naturligtvis så började vi samma dag som solen och värmen kom, mindre smart men det behövdes!
 
Vi började städa ur växthuset och la ut två långa bäddar med brunnen hästgödsel. I år valde vi att bara lägga på den vänstra sidan, detta på grund av att förra året såg vi en skillnad på plantorna som stod på höger respektive vänster sida. De på höger sida blev mer utsatt för solen vilket gjorde att den torkade ut fortare och svårare att hålla fuktig och fin. Det var även den sidan som blev angripen av spinn först i höstas. Den på vänstra sidan får skydd från tomatbädden. Så nu har vi enbart på vänstra sidan och ända nerifrån och upp.
 
 
Det tog en hel dag att lägga de där bäddarna, tungt i värmen! Två fulla skopor krävdes och en massa svett =) Härligt!
 
Idag var det tack och lov mulet och lite svalare, i alla fall på förmiddagen.
 
Började med att göra en skåra uppe på bädden med detta underbara redskap (kommer inte på namnet just nu men den är suverän). I skåran la jag sedan i hönsgödsel, här gäller det att ladda på med massa näringsämnen till gurkan.
 
 
 
 
Sen var det bara att plantera ut allting och vattna ordentligt!
 
 
 
Det sista jag gjorde innan solen värmde på alltför mycket var att binda upp gurkan. Hann ena sidan innan jag var tvungen att ge upp för det blev alldeles för varmt. Blir att gå ut tidigt imorgon och göra klart.
 
 
 
Men gurkan kräver massa näring, framförallt kväve! Så vi måste gödsla på ännu mer. Gödsla, vattna och blada....repeat! ;) Hoppas verkligen att det blir minst lika mycket gurka i år som förra året! Längtar tills jag får skörda de första gurkorna!

Jordgubbar och mjölk...

Publicerad 2015-06-27 20:47:57 i Trädgård,

....hoppas jag på att det blir massor av i sommar!
 
Våra jordgubbsplantor har tagit sig riktigt bra. De har redan blivit stora och blommar! Ser lovande ut!
 
 

Årets gurkplantor

Publicerad 2015-06-27 20:43:17 i Växthus,

Gurkplantorna har tagit sig bra och ser jämn och fin ut. Börjar bli dags för utplantering! =)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Som förra året så sätter vi ned dem på marken i en bädd av brunnen hästgödsel. Funkade bra och den såg frisk ut väldigt länge. Under sommaren kommer vi lägga på hönsgödsel. Hade tänkt plocka nässlor för att göda med nässelvatten men som vanligt har tiden sprungit ifrån oss så har inte hunnit. Kanske inte försent än!? Det krävs en hel del nässlor för att kunna vattna ca 200 plantor!
 
 
Tomaterna är på G men det märks att det har varit kallare än vanligt. Det finns några tomater men de är små och gröna. Hoppas på en snabb tillväxt och mognad nu när det ser ut att värmen är på intåg!! Längtar så efter vår egen gurka och tomater!
 
 
 

Mina rosor

Publicerad 2015-06-16 21:57:54 i Trädgård,

Rosorna har överlevt vinterna och växer som aldrig förr! Riktigt roligt!
 
Morden Centennial var så liten och såg så klen ut i våras så jag trodde inte att det skulle bli något av den. Men den tar sig sakta men säkert. Gav den lite gödsel och vattnade på den så nu har den tagit sig riktigt bra!
 
Även Martin Frobisher växer på bra. Ser frisk ut. 
 
 
New Dawn - tror den har dubblat sin storlek redan. Kommit massa knopp så snart har vi nog massa underbart vackra blommor som blommar för fullt. 
 
 
Okänd klätterros - den här skulle jag nästan vilja säga växer som ogräs =) Helt otroligt vad den har växt! Jag måste nog hänga upp den på något vis för just nu ligger ena halvan och får inge stöd. Men de nya skotten fint uppåt. Om någon känner igen den så  hojta gärna till för vill gärna veta vilken sort det är.

Nytt och gammalt

Publicerad 2015-06-16 21:42:58 i Trädgård,

I år har jag provat odla några nya sorter. Förutom selleri som jag nämnde i förra inlägget så ska jag även prova mangold, rättika och vårlök i år. Har fått många spännande recept som man kan göra med mangold så jag hoppas på en stor fin skörd =)
Favoriter i repris är squach, bönor, sallad, morötter och purjolök. Naturligtvis har vi även satt potatis! Men inte så mycket som vi skulle vilja. Så ett projekt till nästa år är att anlägga ett stort potatisland! Det enda jag blir lite skeptiskt till där är att potatisen blir på samma plats varje år vilket jag förstår kan leda till större risk för angrepp. Men det kanske går att lösa på något vis, med växelbruk kanske.
 
 
 
 
Mangold
 
 
Bönor - de ser lite hängiga ut och har inte växt så mycket men jag hoppas att dem tar sig.
 
 
 
Purjolök - den ser väldigt liten ut men den är stadig och har växt bra så jag hoppas den blir bra!
 
 
 
Majs - en av de nya ideér vi tänkte prova iår. Majs i kruka! Massa gödsel i krukorna och skyddat läge. Spännande =)

Den där kålen....

Publicerad 2015-06-16 21:17:58 i Trädgård,

Då har jag äntligen fått ner alla plantor, eller ja nästan iallafall. Har sått alldeles för många plantor av vissa sorter så det får inte plats (eller så har vi för litet land ;) ). 
 
Det tog sin lilla tid men nu så är allt satt och det som skulle sås är sått. Det som fattas är sättlöken =/ känns jättetråkigt att jag inte har hunnit fixa den men hoppas det inte är försent än!
 
Men kålen då....
 
Jo den är satt och har REDAN fått skadedjur på sig! SUCK! Jag la över markduk så fort jag hade satt kålen men ändå lyckas de komma in =/ Så nu har jag tagit av duken och tagit bort alla blad som är angripna men de sitter även på duken så jag måste försöka få bort dem på något vis.
Men skam den som ger sig ;o) 
 
 
Grönkålen - ser fortfarande skaplig ut iallafall. Hoppas på att den blir lika fin som förra året.
 
 
 
 
Vitkålen - det syns på bilden att den har blivit angripen. Får se om dem klarar sig. Har en spetskål och några brysselkål men de är också angripna. Förra året fick jag inte en enda spetskål tyvärr. 
 
 
 
 
Selleri - Har aldrig odlat selleri förr så vi får se om vi lyckas. Någon här hemma som hoppas kunna dricka Bloody Mary på egna tomater och selleri ;o)

Äntligen!!

Publicerad 2015-06-05 17:05:50 i Trädgård,

Varmt väder idag! Som jag har längtat (som säkert många andra ;) )!

Håller på för fullt med att plantera ut alla plantorna. Tar lite tid bara eftersom jag måste rensa landet igen *svettigt*

Bilder och mer uppdatering kommer snart!!

Om

Min profilbild

Här bloggar jag om vårt husbygge och våra försök att få till vår drömträdgård. Vår vision är att bygga med miljö och energibesparingar i åtanke samt att kunna odla det mesta själva för att bli självförsörjande i framtiden. Vi hoppas även kunna skaffa egna höns och får om några år.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela