Villa Solgläntan

Vårt hus på landet!

Olles rum

Publicerad 2016-01-28 13:42:01 i Inredning, olle,

För ett tag sedan, ganska längesen nu, så skrev jag om att jag satt och valde tapeter till Olles rum. Det här blev resultatet! 
 
 
 
 
 
 
 
Jättenöjd med tapeterna! Har inte hittat gardiner som passar in men det funkar rätt bra utan också faktiskt. 
Inte jätteofta det är så här städat men av nån underlig anledning så var det det precis när jag passade på att lite bilder ;o)
 
Tanken med den gamla bokhyllan är att den skulle målas om men nu tyckte jag den passade rätt bra in som den är så den får nog vara brun ett tag till. 

Beställning

Publicerad 2016-01-28 10:52:47 i Trädgård, Växthus,

Igår satte vi oss äntligen ned och gjorde beställningen till vårens plantering. Denna beställning är både till det som sedan ska säljas och till eget bruk. Totalt blev det runt 2000 fröer!! Vi tänkte egentligen ta det dubbla men vi får börja så här och se hur det går. Är fem gånger så mycket mer än vad vi sålde förra året. 
 

 

SOCKERMAJS F1 'Gucio'


 

GRÖNKÅL 'Dwarf Green Curled'


 

VITKÅL 'Early Ditmarsh'


 

BONDBÖNA 'Witkiem'


 

PURPURBÖNA 'Purple Teepee'


 

SOCKERÄRT 'Bamby'


 

SOMMARSQUASH 'Black Beauty'


 

KAILAAN


 

SOJABÖNA 'Fiskeby V'


 

NAKENFRÖPUMPA 'Olga'


 

MANGOLD 'Rhubarb Chard'


 

CHILIPEPPAR 'Hungarian Yellow Wax Hot'


 

CHILIPEPPAR 'De Cayenne'


 

SPISKUMMIN


 

GRÖNKÅL 'Nero di Toscana'

 
Det som vi ska ha själva är Kailaan, spiskummin, chili och sojaböna. Sen tar vi några plantor av de övriga oxå men de här ska bara vi ha. Kanske att några sojabönor ska säljas också, beror lite på hur fina de ser ut. Aldrig provat dem. Många av grönsakerna är såna som vi har haft förr men sojaböna, kailaan och spiskummin är helt nya för mig. 
 
 
 
KAILAAN i gruppen Grönsaksväxter / Kålväxter / Övriga kålväxter hos Impecta Fröhandel (9584)
impecta.se
 
Kailaan kallas även för Kinesisk Broccoli och ska vara lättodlad och vitaminrik kålväxt. Den har tjocka, välmatade stjälkar som kan tillagas genom kokning eller i wokgryta och även bladen går att äta. Får se om denna kålväxt klarar sig ifrån de små skadedjuren. Blir att lägga över en fiberduk i alla fall!
Den ska sås direkt på friland när jorden reder sig fram till slutet av juli. 
 
Något som fattar är lite fler kryddväxter. Men vill bara ha sådana som vi faktiskt använder. Kan man odla salt?? =D
 
 
 

Nytt år nya tag

Publicerad 2016-01-15 14:39:25 i Trädgård, Växthus,

I brist på tid så har jag legat väldigt lågt här. Men vi jobbar i det tysta och planerar för nästa säsong. Vi sitter just nu med att skriva en lista över alla fröer som vi ska beställa. Dels till oss själva men även som vi ska plantera inför försäljning. 
 
Vår egen odling nästa år kommer bli betydligt mindre och färre sorter. Jag känner att jag vill göra om vårat land och strukturera om den lite. Och någon större gurkodling kommer inte heller att ske. Känns både skönt och lite trist att skippa gurkan. Det är lite av en hatkärlek till den. Det är så otroligt roligt och lärorikt att odla gurka och framförallt att äta gurka! MEN....den tar så ofantligt mycket tid och kräver massvis av tillsyn så jag känner att jag hinner inte med nånting annat. Och min förhoppning är ju att jag faktiskt ska få ett jobb i sommar/höst!
 
Men lite ska vi absolut ha och känner jag mig själv rätt så kommer jag nog ha lite svårt att låta bli att testa både de ena och det andra ;)
 
 
 
 
Bild från olssonsfro.se

Om

Min profilbild

Här bloggar jag om vårt husbygge och våra försök att få till vår drömträdgård. Vår vision är att bygga med miljö och energibesparingar i åtanke samt att kunna odla det mesta själva för att bli självförsörjande i framtiden. Vi hoppas även kunna skaffa egna höns och får om några år.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela