Villa Solgläntan

Vårt hus på landet!

En hel dag i landet

Publicerad 2014-04-08 19:05:05 i Trädgård,

När bror är på besök gäller det att ta vara på chansen att få hjälp med anläggningen av grönsakslandet! Så i söndags blev det en hel dag med grävning, krattning och en massa plockning av grästuvor och stenar. Vi har MASSOR av sten i vår trädgård *suck* Men nu verkar det som att de värsta stenarna är borta och vi har börjat lägga på lite mer jord. Gödsel ska på men inte så mycket. Är svårt det där med gödsling. Hur mycket som verkligen behövs och vad som är bra gödsel. Men lite ko-gödsel kommer att åka på.
 
Med brors hjälp har vi även bestämt att vi kommer dela in landet i 4 delar och så enligt växelbruk. Vilket innebär att vi kommer dela in de olika grönsakerna i 4 år och låta de cirkulera i landet, då olika grönsakssorter behöver olika typer av näring och olika mycket näring.
 
"Växelbruk ingår som en självklar del i ekologisk odling, det man vill undvika är jordtrötthet. Om man odlar samma sak på samma yta i flera år så uppstår en brist på vissa näringsämnen, dessutom blir det fler och svårare sjukdomar i jorden. Även vissa skadeinsekter gynnas av att man inte byter växtplats. Även i små odlingar tillämpas växelbruk, det brukar fungera bra att dela in grönsakslandet i fyra delar, så att växtföljden blir fyrårig. Växterna grupperas i första hand efter hur näringskrävande de är, men hänsyn tas också till växtfamiljen eftersom dessa ofta drabbas av samma sjukdomar. Det är inte alltid en uppdelning efter växtfamilj fungerar t ex odlas purjolök inte tillsammans med andra sorters lökar utan med kålväxter på grund av sitt stora näringsbehov."
Hämtat från;www.gorvalnskoloni.se
 
 
odla.nu
 
På ena sidan av landet kommer vi även prova att så de 3 systrarna; majs, bönor och squash. Det ska bli riktigt intressant (och gott framförallt) att se om vi lyckas få majs! 
 
 
 
 
 
 
 
 
Som ni ser på bilderna så behövs det röjas en hel del runtomkring landet också men det får bli med tiden =) Viktigast just nu är att lyckas få en massa skörd under sommaren och hösten!

Kommentarer

Postat av: Fredrik

Publicerad 2014-04-08 22:05:07

Det kommer bli kanon!
Kom ihåg ringblomma som kantväxten också!
Jag tycker bilden från odla.nu inte överensstämmer med den från Görvälns. Det är nåt som inte stämmer i ordningsföljden.
Plocka bort så mycket ogräs du bara kan. Kvickroten kan bli särskilt jobbig nu första året. Ju tidigare man tar den desto bättre.

Svar: Ringblommor är inköpta nu! Står att jag ska direktså i landet men är det okej att förså ialla fall? Ganska mycket gräs är bortplockat men vi kommer nog behöva rensa en hel del hela sommaren! Får ta 10 min varje dag, man vill ju ändå gå och kolla vad som har kommit upp och hur de mår =)
villasolglantan.blogg.se

Postat av: Fredrik

Publicerad 2014-04-13 21:36:23

Du kan förså dem i kruka om du inte har hunnit göra klart runtom ännu. Du kan så i krukor utomhus, om du vill. Jag vet inte hur ömtåliga de är för omplantering, men det visar sig.
http://www.odla.nu/vaxtlexikon/ringblomma

Du kan förresten sätta ner några tagetesblommor mellan potatisarna. De håller nematoder borta. Dessutom är det fint. Jag gillar Linnétagetes, som blir en halvmeter hög med mörkröda blommor.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Här bloggar jag om vårt husbygge och våra försök att få till vår drömträdgård. Vår vision är att bygga med miljö och energibesparingar i åtanke samt att kunna odla det mesta själva för att bli självförsörjande i framtiden. Vi hoppas även kunna skaffa egna höns och får om några år.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela