Villa Solgläntan

Vårt hus på landet!

Söndag = trädgårdsarbete!

Publicerad 2015-04-28 14:50:27 i Trädgård,

I söndags blev en riktig trädgårdsdag! Härligt! 
 
Jordgubbsplantorna kom levererade hem, lyxigt! Så de blev planterade i en av pallkragarna som fick lite ny jord och gödsel. Hoppas de kommer trivas och ge oss massa jordgubbar. Enligt förra ägaren så ska plantorna bli väldigt stora och ge mycket frukt. Håller tummarna. 
Smultronplantorna som jag satte för 2(?) år sedan har gett bra med smultron. Stora o goda smultron!
 
Även stora trädgårdslandet fick sig en rejäl rensning! Rensade bort massa ogräs och luckrade upp jorden ordentligt för att få den varm fort och sen hade vi på lite kogödsel. Ska nog fylla på med lite hästgödsel också så det blir ordentligt gödslat där kålen ska ner. Andra året nu med växelbruk och redan iår var jorden mycket bättre än förra året.
 
 
Den övre bilden är från förra året när vi anlade landet och den nedre bilden är från idag. Jag tycker att det syns att jorden är porösare nu. Förra året var det väldigt hård och svårarbetad men nu gick det riktigt bra att arbeta med den.
 
 
 

Omskolningsdags

Publicerad 2015-04-25 13:41:13 i Trädgård, Växthus,

Idag blir det omskolning av vitkål, grönkål, squash, ärtor och bönor!
 
 
 
 
 
Av alla majsfrön som jag satte så har bara ca hälften kommit upp :-/ så vi får se hur mycket majs det blir iår. 
Purjolöken är väldigt liten än så det kanske blir en sen skörd på dem iår. Ärtorna var inte heller så villiga att komma upp så jag planterade en låda till. Ärtor och bönor kan vi inte ha för mycket av :-D 
 
Fick även frågan om jag ville ha lite jordgubbsplantor. Absolut!! Så imorgon får vi dem levererade hem! Härligt!!

Val av klätterväxt

Publicerad 2015-04-24 13:51:59 i Trädgård,

I pergolan vill jag ha mycket grönt! Växter, blommor....ätbara som icke ätbara! Men inga giftiga växter!
 
Sitter nu och googlar runt på klätterväxter som tål soligt läge, torr jord och som växer någorlunda snabbt. Vill gärna ha grönt o fint nu och inte om 10 år ;o) Men samtidigt så vill jag inte ha en växt som tar över så vi knappt får plats själva eller som sprider sig till husväggarna och förstör. Hrm...mycket att tänka på alltså!
 
Några förslag som jag har kommit över är:
 
Klätterhortensia, jättefina blommor som dessutom blommar hela sommaren och ända in i september om man har tur. Verkar ganska tålig och kan beskäras om den blir alltför stor. Litet minus är väl att den verkar ta tid på sig att växa. 
 
Kaprifol, jättefina blommor som doftar härligt. Härdiga och tåliga. Tyvärr på minussidan är att bären och blommorna är giftiga =/ 
 
Olika kaprifoler som klarar sig i zon 4; 
 
"Vildkaprifol, Lonicera periclymenum, har tvåfärgade blommor i juni-september, rosaröda på utsidan och vita inuti. De doftar ljuvligt! Vildkaprifolens ranka kan bli upp till 5 meter hög. Zon 5-6. Namnsorten ’Serotina’ har starkt doftande, rosaröda blommor i juli-augusti. Zon 3-4. 'Loly' har röd/vita blommor. Zon 3-4."
 
 "Blomsterkaprifol, Lonicera x heckrottii, börjar blomma vid midsommar och håller på fram till september. Den blomsterkaprifol som oftast ses i handeln är den rosa/gulblommande namnsorten ’Goldflame’. Blomsterkaprifolen klarar sig till och med zon 4(5)."
 
"EldkaprifolLonicera x brownii, har också eldiga blommor som blir orange till scharlakansröda och den blommar i juni-september. Eldkaprifolens ranka blir 2-3 meter hög. Zon 4."
 
Hämtat från odla.nu
 
Vinranka Zilga, tålig vindruva som tydligen ska funka även här hos oss! Det låter lite för spännande för att inte prova ialla fall.
 
 
 
Det finns helt klart alldeles för många fina att välja mellan! 
Sen blir det så klart en hel del krukor med sommarväxter i och lite kryddor också!

In med det nya ut med det gamla

Publicerad 2015-04-22 15:56:09 i Trädgård, Växthus,

I år har det blivit dags för att montera ner det "lilla" växthuset.
 
 
 
 
 
Dörrarna monterades ned och ska sättas upp på det nya växthuset.
 
Istället för växthus ska det förmodligen bli ett potatisland. Som svärmor har längtat efter länge! =)
 
Det gamla växthuset har bevarat några härliga sommarfavoriter, bland annat en stor hallonbuske som har gett oss mycket goda hallon varje sommar! Den hoppas jag kunna rädda och flytta, annars måste det bli nya hallonplantor! Ingen sommar utan hallon! Det ska även finnas en vinranka där inne, har själv aldrig sett den ge några druvor men det kanske går att få liv i den på annat ställe!?Även svartvinbärsbuskar står precis utanför som vi gärna vill ha kvar. Får se vart de hamnar någonstans....
Som vanligt så fylls det på med massa projekt under vår och sommar! Vad ska man annars göra på sommaren om man inte ska arbeta i trädgården ;o)

Citrongräs

Publicerad 2015-04-22 15:37:40 i Trädgård,

I vintras (tror jag det var) så fick jag en planta citrongräs av min bror. Den var väldigt liten och såg inte mycket ut för världen. Idag är den fortfarande liten. Vet inte riktigt vad som är fel eller om de faktiskt tar väldigt lång tid på sig!?
 
Enligt impecta.se så ska man kunna skörda i juli om man sådde den i februari så jag tycker att den borde vara lite större. Men det kanske är dags att skola om den och få lite gödning. Vad gillar citrongräs?
 
 
 
 
Hade varit kul att kunna odla cintrongräs för det är otroligt gott i kycklinggrytor med kokosmjölk.
 
 
 

Planteringen 2015

Publicerad 2015-04-21 18:51:48 i Växthus,

Årets plantering av blommor och grönsaker är nästan slut! Vi väntar på sista lilla leveransen med de sista blommorna, bland annat storsäljaren rondellpetunia "tidal wave". 
 
Grönsaksplantorna ska skolas om också innan försäljningen börjar. Får se om dem blir lika populära som förra året =) Egentligen så kanske jag skulle ha satt fröerna tidigare men hade ingen möjlighet till det och förra året funkade det ganska bra ändå att sätta runt den här tiden. Får väl vänta nån extra vecka bara innan skörd ;) 
 
 
Ny för iår för oss är vitkål, både för försäljning och i det egna landet. Kålen förra året blev ju sådär bra så vi får se hur vitkålen funkar för oss. 
 
 
Favorit i repris...majsen! Fick ju bara chansen att skörda och äta en majskolv förra året så jag hoppas på i alla fall två iår =) Men den blev populär av kunderna så iår hoppas jag på att kunna sälja några fler. Sen har jag satt många ärtor och bönor! De är så otroligt tacksamma och goda. Många som frågade efter dem så iår hoppas jag på lika stort intresse.
 
 
En sista bild från planteringen av blommor, här är hela gänget igång med plantering av amplar! 
 
 
Nu ska allt vattnas och växa så de blir lagom stora tills kunderna kommer den 7 maj!

Om

Min profilbild

Här bloggar jag om vårt husbygge och våra försök att få till vår drömträdgård. Vår vision är att bygga med miljö och energibesparingar i åtanke samt att kunna odla det mesta själva för att bli självförsörjande i framtiden. Vi hoppas även kunna skaffa egna höns och får om några år.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela