Villa Solgläntan

Vårt hus på landet!

Stenmur

Publicerad 2014-04-21 21:41:59 i Trädgård,

Den briljanta idén om att ha en stenmur längs med den bortre kortsidan på trädgårdslandet kom upp under påskhelgen och Jens nappade direkt! Han älskar stenmurar! 
 
Den här stenmuren ska inte bara bli snygg utan även fylla en liten funktion, nämligen ge lite extra värme till majsen som kommer stå längs med stenmuren. 
Perfekt dessutom då vi hade otroligt mycket sten i marken som vi har grävt upp och lagt på hög och inte visste riktigt vad vi skulle göra med! Men nu vet vi!
 
Så i två dagar nu har Jens lyft, vridit, snurrat och dragit stora stenar på plats för att få den så bra som möjligt. Vi är inte alls klar men den första raden är nog klar nu! Enligt Jens kommer den bli ca 60 cm hög. Vi får väl se om han nöjer sig med det när han väl kommer dit ;)
 
 
Dagen efter att jag tog detta kort hittade Jens några stora stenar en bit bort som han ville ha. Så imorse fick Åke komma ut.
 
 
 
 
 
Med lite protester så drog Åke i alla fall fram några ordentligt stora stenar som Jens kunde lägga i botten på muren. 
 
Tror det kommer bli riktigt bra!
 
Ringblomma är på G i växthuset som ska få pryda de båda långsidorna på landet så det blir lite färg också! Väntar på liiite varmare nätter så ska jag sen sätta de första fröerna i jorden! Spännande!!
 

Min odlarförmåga...

Publicerad 2014-04-08 20:52:12 i Trädgård,

...måste testas nu då vi ska göra en stor satsning på att bli så självförsörjande som möjligt med grönsaker och rotfrukter. Inte iår men inom en rimlig framtid.
Så nu försöker jag hålla liv i en hel del tomatplantor som inte fick plats i växthusen och så har jag sått lite blommor som jag hoppas vill komma upp och förgylla landet lite! Men mest för att se om jag lyckas få liv från frö =)
 
Har även satt lite grönsaker som står i växthuset just nu så de får lite extra värme men allt är inte klart än. Har en del kålsorter kvar att så.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En hel dag i landet

Publicerad 2014-04-08 19:05:05 i Trädgård,

När bror är på besök gäller det att ta vara på chansen att få hjälp med anläggningen av grönsakslandet! Så i söndags blev det en hel dag med grävning, krattning och en massa plockning av grästuvor och stenar. Vi har MASSOR av sten i vår trädgård *suck* Men nu verkar det som att de värsta stenarna är borta och vi har börjat lägga på lite mer jord. Gödsel ska på men inte så mycket. Är svårt det där med gödsling. Hur mycket som verkligen behövs och vad som är bra gödsel. Men lite ko-gödsel kommer att åka på.
 
Med brors hjälp har vi även bestämt att vi kommer dela in landet i 4 delar och så enligt växelbruk. Vilket innebär att vi kommer dela in de olika grönsakerna i 4 år och låta de cirkulera i landet, då olika grönsakssorter behöver olika typer av näring och olika mycket näring.
 
"Växelbruk ingår som en självklar del i ekologisk odling, det man vill undvika är jordtrötthet. Om man odlar samma sak på samma yta i flera år så uppstår en brist på vissa näringsämnen, dessutom blir det fler och svårare sjukdomar i jorden. Även vissa skadeinsekter gynnas av att man inte byter växtplats. Även i små odlingar tillämpas växelbruk, det brukar fungera bra att dela in grönsakslandet i fyra delar, så att växtföljden blir fyrårig. Växterna grupperas i första hand efter hur näringskrävande de är, men hänsyn tas också till växtfamiljen eftersom dessa ofta drabbas av samma sjukdomar. Det är inte alltid en uppdelning efter växtfamilj fungerar t ex odlas purjolök inte tillsammans med andra sorters lökar utan med kålväxter på grund av sitt stora näringsbehov."
Hämtat från;www.gorvalnskoloni.se
 
 
odla.nu
 
På ena sidan av landet kommer vi även prova att så de 3 systrarna; majs, bönor och squash. Det ska bli riktigt intressant (och gott framförallt) att se om vi lyckas få majs! 
 
 
 
 
 
 
 
 
Som ni ser på bilderna så behövs det röjas en hel del runtomkring landet också men det får bli med tiden =) Viktigast just nu är att lyckas få en massa skörd under sommaren och hösten!

Om

Min profilbild

Här bloggar jag om vårt husbygge och våra försök att få till vår drömträdgård. Vår vision är att bygga med miljö och energibesparingar i åtanke samt att kunna odla det mesta själva för att bli självförsörjande i framtiden. Vi hoppas även kunna skaffa egna höns och får om några år.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela